Hoeveel werktijd mag een werkgever inhouden bij ziekte?

Hoeveel werktijd mag een werkgever inhouden bij ziekte?

Wat gebeurt er met je werktijd bij ziekte?

Als werknemer vraag je je misschien af wat je rechten zijn als je ziek wordt. Hoeveel werktijd mag een werkgever inhouden bij ziekte en wat zijn de regels rondom loon en werkuren? In dit artikel beantwoorden we deze vragen op een duidelijke manier.

De wettelijke regels bij ziekteverzuim

Wanneer je als werknemer ziek bent en daardoor niet kunt werken, heb je in de meeste gevallen recht op loondoorbetaling. De Wet uitbreiding loondoorbetalingsplicht bij ziekte (WULBZ) bepaalt dat een werkgever verplicht is om bij ziekte minstens 70% van het loon door te betalen gedurende maximaal twee jaar. In sommige cao’s of arbeidsovereenkomsten is vastgelegd dat dit percentage hoger ligt, bijvoorbeeld 100% in het eerste jaar en 70% in het tweede jaar.

Hoewel er dus een verplichting is voor loondoorbetaling, mag de werkgever wel het aantal uren waarop jij ziek bent inhouden op het aantal gewerkte uren. Dit betekent dat als je normaal 40 uur per week werkt en je bent een week ziek, je werkgever die 40 uur in die week van je gewerkte tijd mag aftrekken. Daar staat tegenover dat die uren dus wél (voor ten minste 70%) worden uitbetaald, afhankelijk van je contract of cao.

Mag een werkgever werktijd inhouden bij gedeeltelijke ziekte?

Ja, als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent verklaard, bijvoorbeeld na een re-integratiegesprek bij de bedrijfsarts, dan mag een werkgever werktijd inhouden voor het deel dat je niet kunt werken. Stel dat je normaal 32 uur werkt en je bent 50% arbeidsongeschikt, dan werk je dus 16 uur en wordt van die andere 16 uur het ziekteverzuim geregistreerd. Dit heeft geen invloed op je werkrooster, maar wel op hoe de tijd wordt geregistreerd en uitbetaald.

Let op: geen inhouding zonder loondoorbetaling

Het is belangrijk te weten dat je werkgever niet zomaar werktijd kan inhouden zonder daar loon tegenover te stellen. Je ziekte moet gemeld en geaccepteerd zijn, meestal in overleg met een bedrijfsarts of arbo-dienst. Alleen dan mag een werkgever het ziekteverzuim registreren en loon uitbetalen op basis van die registratie.

Wat moet jij als werknemer doen?

Als je ziek bent, meld je je zo snel mogelijk ziek bij je werkgever. Volg de verzuimprocedure die intern geldt. Houd daarnaast goed bij wanneer je ziek bent en hoeveel uren je eventueel nog hebt gewerkt. Mocht je twijfelen over de geregistreerde werktijd of de loonuitbetaling, bespreek dit dan met je HR-afdeling of schakel juridisch advies in.

Conclusie

Een werkgever mag werktijd inhouden voor de periode dat jij ziek bent, maar dient in dat geval wel je loon (gedeeltelijk) door te betalen. De exacte hoogte hangt af van de wettelijke minimumeis (70%) en de eventueel aanvullende afspraken in je cao of arbeidsovereenkomst. Transparante communicatie met je werkgever en nauwkeurige registratie zijn essentieel om misverstanden te voorkomen.