Binnenkort op reis naar Amerika? Vergeet je ESTA niet!

Binnenkort op reis naar Amerika? Vergeet je ESTA niet!

Wanneer je binnenkort op reis gaat naar Amerika voor zakelijke of toeristische doeleinden, dan dien je in de meeste gevallen te beschikken over een ESTA reistoestemming.

Wat is een ESTA reistoestemming?

Een ESTA reistoestemming is een elektronische reistoestemming die nodig is voor staatsburgers van landen die deelnemen aan het Visa Waiver Program (VWP) en die naar de Verenigde Staten reizen voor toeristische, zakelijke of medische doeleinden. ESTA is ontworpen om het reisproces naar de Verenigde Staten te vereenvoudigen. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat je met een ESTA geen visum meer nodig hebt. Dit geldt echter alleen voor reizen met een maximale verblijfsduur van 90 dagen (aaneengesloten). Wilt u langer dan 90 dagen in de VS verblijven, dan dient u in de meeste gevallen een visum aan te vragen.

Waarom kiezen voor zakelijke reizen met een ESTA?

Het verkrijgen van een ESTA reistoestemming is over het algemeen een snelle en efficiënte procedure. De aanvraag kan online worden ingediend en wordt binnen maximaal 72 uur verwerkt, doorgaans al binnen dezelfde dag. Dit maakt het ideaal voor last-minute zakelijke reisplannen. Maar qua kosten heeft het aanvragen van een ESTA verklaring voordelen. In vergelijking met het aanvragen van een traditioneel visum zijn de kosten voor het verkrijgen van een ESTA doorgaans lager. Dit kan vooral voordelig zijn voor frequente zakenreizigers die regelmatig naar de VS reizen.

Flexibiliteit

Zoals eerder benoemd is een ESTA reistoestemming geldig voor een periode van maximaal 90 dagen. Dit biedt zakelijke reizigers de flexibiliteit om kortetermijnvergaderingen, conferenties of onderhandelingen bij te wonen zonder zich zorgen te hoeven maken over langdurige verblijfsvergunningen.

Stappen voor het verkrijgen van een ESTA voor Amerika

1. Controleer deelname VWP-landen: Wanneer je een inwoner van Nederland of België bent, dan val je automatisch onder het Visa Waiver Program. Dit is het programma dat is opgezet door de Amerikaanse overheid om reizigers uit deelnemende landen te kunnen voorzien van een ESTA reistoestemming.

2. Online het ESTA aanvraagformulier invullen: Ga naar de website esta-aanvragen.nl en vul het online aanvraagformulier in. Je zult persoonlijke informatie moeten verstrekken, evenals informatie over je reisdoel en verblijf.

3. Betaling: Er wordt een vergoeding in rekening gebracht voor het verwerken van de aanvraag. Zorg ervoor dat je een geldige betaalmethode hebt.

4. Verwerking en goedkeuring: Na het indienen van je aanvraag wordt deze doorgaans binnen 72 uur verwerkt. In de meeste gevallen ontvang je direct dezelfde dag al een elektronische goedkeuring in je mailbox.

5. Afdrukken en bewaren: Hoewel ESTA elektronisch is gekoppeld aan je paspoort, wordt aangeraden een afdruk van de goedkeuring te bewaren voor je eigen administratie. Mocht er onverhoopt toch iets mis zijn met het systeem, dan heb je altijd nog een uitgeprint exemplaar ter bevestiging.

Belangrijke overweging voor zakelijke reizen

Zorg voor volledige en juiste informatie

Bij het invullen van het ESTA-aanvraagformulier is het van belang dat alle informatie volledig en accuraat is. Eventuele onjuistheden kunnen leiden tot vertragingen bij de goedkeuring of zelfs tot weigering van toegang bij aankomst in de Verenigde Staten.

Voor meer informatie over het ESTA voor Amerika, bezoek je de website esta-aanvragen.nl.