Afval scheiden binnen je bedrijf? Zo doe je dat

Afval scheiden binnen je bedrijf? Zo doe je dat

Afval scheiden binnen je bedrijf is een belangrijk onderwerp in de hedendaagse samenleving. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook kostenbesparend zijn en een positieve invloed hebben op het imago van je bedrijf. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van afval scheiden binnen je bedrijf en laten we zien hoe je dit op een effectieve en efficiënte manier kunt doen.

Waarom afval scheiden?

Het scheiden van zakelijk afval is van groot belang om de impact op het milieu te verkleinen. Echter gelden er ook diverse wettelijke verplichtingen. Lees hieronder waarom elk bedrijf afval moet scheiden.

Milieubewustzijn

Het is van cruciaal belang om als bedrijf milieubewust te zijn. Door afval te scheiden, verminder je de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat en draag je bij aan een schonere planeet.

Wettelijke verplichtingen

In veel landen en regio's zijn bedrijven wettelijk verplicht om afval te scheiden. Niet voldoen aan deze verplichtingen kan leiden tot boetes en juridische problemen.

Hoe afval scheiden?

Afval scheiden binnen je bedrijf vergt de nodige voorbereidingen. Hieronder leggen we je uit hoe je de afvalscheiding van jouw zakelijke afval kunt verbeteren.

In kaart brengen van afvalstromen

Voordat je begint met afval scheiden, is het belangrijk om een grondige audit van je afvalstromen uit te voeren. Dit helpt je te begrijpen welke soorten afval je bedrijf genereert en welke mogelijkheden er zijn om te scheiden. Na het in kaart brengen weet je bijvoorbeeld of je veel plastic afval produceert of juist meer karton en papier.

Plaatsing van afvalcontainers

Zorg voor duidelijk gemarkeerde afvalcontainers op strategische locaties binnen je bedrijf. Maak gebruik van verschillende kleuren voor containers om de scheiding van verschillende soorten afval te vergemakkelijken. Om afval direct bij de bron te kunnen scheiden is het van belang om voor elke afvalstroom minimaal één aparte container te huren. Regel bijvoorbeeld voor elke afvalstroom een rolcontainer op MilieuServiceNederland.nl.

Personeelstraining

Het is essentieel om je personeel op te leiden over het juiste gebruik van de afvalbakken en het belang van afval scheiden. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de procedures.

Samenwerking met afvalverwerkers

Werk samen met erkende afvalverwerkingsbedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwerken van gescheiden afval. Zij kunnen je helpen om op een milieuvriendelijke manier van je afval af te komen.

Voordelen van afval scheiden

Benieuwd naar de belangrijkste voordelen van afval scheiden? Hieronder hebben we ze nog eens opgesomd.

Milieuvriendelijk

Het scheiden van afval vermindert de impact op het milieu, vermindert de CO2-uitstoot en bespaart natuurlijke hulpbronnen.

Kostenbesparing

Afval scheiden kan leiden tot lagere afvalverwerkingskosten en zelfs extra inkomsten genereren door de verkoop van gescheiden materialen.

Positieve uitstraling

Bedrijven die actief afval scheiden, worden vaak gezien als maatschappelijk verantwoord en milieuvriendelijk, wat hun imago kan verbeteren.

Conclusie

Afval scheiden binnen je bedrijf is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar het kan ook economische en reputatievoordelen opleveren. Door de juiste procedures te volgen, kun je bijdragen aan een schonere planeet en je bedrijf naar een hoger niveau tillen.