Opkomende trend? Explosieve groei in aantal tattoo salons!

Opkomende trend? Explosieve groei in aantal tattoo salons!

Tatoeages zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware rage, en nergens is deze trend zo duidelijk zichtbaar als in Amsterdam. Volgens recente cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal tattooshops in de stad in een decennium tijd gestegen van 94 naar maar liefst 421 - zo meldt AT5. Deze opmerkelijke groei werpt echter de vraag op of de populariteit van tatoeages blijvend is, gezien het feit dat ze zo alledaags zijn geworden dat ze niet langer dienen als een uniek onderscheidend kenmerk.

De groei van tatoeages

De cijfers laten zien dat tatoeages in Amsterdam een steeds gangbaarder vorm van zelfexpressie zijn geworden. In het verleden werden tatoeages vaak geassocieerd met rebellie en individualiteit. Echter, nu tatoeages gemeengoed zijn geworden, lijkt het erop dat de markt voor tattooshops verzadigd zal raken.

Ook online neemt de vraag in producten voor tattoo salons toe. Zo ziet tattoo groothandel Tattooland dat de online vraag naar tattoo machines de afgelopen vier jaar is gestegen met 18%, terwijl de online vraag naar tattoo cartridges zelfs is verdubbeld! Het is momenteel dus nog razend populair.

Zal de groei afnemen?

Deze ontwikkeling roept vragen op over de toekomstige groei van de tattoo-industrie. Zullen mensen blijven kiezen voor een tatoeage als een manier om zichzelf uit te drukken, of zal de trend afnemen nu het niet langer een symbool van opstandigheid is maar eerder een sociaal geaccepteerde vorm van kunst?

Historisch gezien waren tatoeages een manier om te laten zien dat je je lichaam kon vormgeven zoals je zelf wilde. Echter, nu bijna iedereen wel iemand kent met een tatoeage, lijkt het erop dat de originaliteit ervan afneemt. Je kunt je dus afvragen of tatoeages hun kracht van zelfexpressie verliezen, doordat ze zo alomtegenwoordig zijn geworden.

Zal de tattoo industrie moeten innoveren?

Desondanks is de groei van het aantal tattooshops een duidelijke indicator van de blijvende populariteit van tatoeages. Het feit dat mensen nog steeds massaal kiezen voor permanente lichaamskunst suggereert dat de tattoo-industrie wellicht nieuwe wegen inslaat - Tattoo artiesten moeten zich echt meer onderscheiden. Misschien zien we in de toekomst meer specialisaties, innovatieve technieken, of unieke stijlen die de markt nieuw leven inblazen.