Wat is het verschil tussen lean management en traditioneel management?

Wat is het verschil tussen lean management en traditioneel management?

Binnen de management kijken we continu hoe we onszelf maar ook hoe we het voor de werknemers zo aangenaam mogelijk kunnen maken en het bedrijf zoveel mogelijk te laten groeien als gevolg. Maar wist je dat je verschillende management methodes hebt? Zo heb je lean management en traditioneel management, hieronder leggen we je de verschillen tussen de twee uit.

Waarde en winst

Traditionele management richt zich wat meer op winst en hoe ze deze zo maximaal kunnen maken, waardoor de klant nooit helemaal centraal wordt gezet. Bij lean management is het wel erg belangrijk dat de klant centraal staat en dat er aan de klant ook echt waarde geleverd kan worden. Hierdoor is je klant waarschijnlijk meer tevreden en is de kans groot dat hij of zij nog een keer terug komt.

Verspilling

Een ander verschil tussen de traditionele en de lean methode, is dat bij traditioneel management verspilling vaak over het hoofd wordt gezien. Dit heeft vooral te maken met de processen binnen het bedrijf, waardoor er niet zo efficiënt mogelijk alles wordt gedaan. Bij de lean methode gaat het juist er om dat er zo min mogelijk verspilt wordt. 

Verbetering

Bij lean management staat verbetering ook heel erg centraal, terwijl de traditionele management soms heel erg aan de oude gewoontes vast wilt houden omdat dat vertrouwd aanvoelt, ook al is dit niet altijd het beste voor het bedrijf. 

Betrokkenheid

Bij de traditionele methode heb je vaak dat de hoge bazen beslissingen maken en de werknemers dit maar gewoon moeten uitvoeren, ook al is dit helemaal niet efficiënt of haalbaar. Maar bij de lean methode wordt er wel heel erg gekeken samen met de werknemers wat haalbaar is voor hun en kunnen hun ook hun steentje bijdragen aan beslissingen die gemaakt worden door de hogere hand die ook invloed heeft op hun.

Je hebt binnen het management verschillende methoden, zo heb je de lean en de traditionele methode. Bij de lean methode gaat het om de waarde voor de klant creëren, terwijl het bij de traditionele meer om de maximale winst gaat. Ook is de traditionele methode niet erg bezig met verspilling, terwijl de lean methode zo weinig mogelijk verspilling wilt en zoveel mogelijk efficiëntie. Ook richt de lean methode zich meer op verbeteren dan de traditionele. Bij de lean methode worden werknemers ook meer betrokken bij beslissingen van de hogere hand die invloed op hun hebben.